Κλείσιμο

Βία στη Γάζα - καταθέτει ο Ολμέρτ

Τέσσερις Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια μεταξύ οπαδών της Χαμάς και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές και πηγές ασφαλείας.

Ένας αξιωματικός της προεδρικής φρουράς του Μαχμούντ Αμπάς είναι μεταξύ των νεκρών των σημερινών επεισοδίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα επεισόδια, που έθεσαν τέλος στην κατάπαυση του πυρός που ολοκληρώθηκε την Τρίτη, προκάλεσαν επίσης και τον τραυματισμό 17 πολιτών, σύμφωνα με νέο απολογισμό. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τα προσφυγικά στρατόπεδα Νουσεϊράτ και Μπουρέιγ.

Ένοπλοι άνδρες της Χαμάς επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε σκηνές και άλλο υλικό που προερχόταν από την Αίγυπτο και προοριζόταν για την προεδρική φρουρά, πιστή στο κόμμα της Φάταχ, ανακοινώθηκε επισήμως και προστέθηκε κατηγορηματικά ότι η αυτοκινητοπομπή δε μετέφερε όπλα.

Μετά από το επεισόδιο αυτό ξέσπασαν ταραχές μεταξύ μελών των υπηρεσιών ασφαλείας πιστών στη Φάταχ και οπαδών της Χαμάς.

Λίγο αργότερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι μια αραβική χώρα που δεν την κατονόμασε, απέστειλε την Τετάρτη μια μεγάλη παρτίδα όπλων στην προεδρική φρουρά , κάτι που η Φάταχ αρνείται κατηγορηματικά.

\"\"Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ καταθέτει ενώπιον της κυβερνητικής επιτροπής που ερευνά τα σφάλματα που διεπράχθησαν στη διάρκεια του πολέμου κατά της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο,το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Ολμέρτ είναι ο τελευταίος εκ των περίπου 70 πολιτικών και στρατιωτικών που κλήθηκαν να καταθέσουν στην επιτροπή ,η οποία συγκροτήθηκε στις 17 Σεπτεμρβίου.Η επιτροπή,που έχει την έδρα της στο Τελ Αβίβ,θα παρουσιάσει το προκαταρκτικό πόρισμά της εντός των επομένων εβδομάδων.

Ο Ολμέρτ ,επανειλλημμένα,έχει επιχειρήσει να ελαχιστοποιήσει την αποτυχία του πολέμου στο Λίβανο,αν και παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κάποια \"προβλήματα\",αν και όχι σοβαρά.

Αρκετοί αναλυτές στην Ιερουσαλήμ εκτιμούν πάντως ότι τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει η επιτροπή αυτή μπορεί να καθορίσουν και το πολιτικό μέλλον του Ολμέρτ.Αν ο ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρηθεί ευθέως υπεύθυνος για τον αποτυχημένο πόλεμο ,μπορεί να οδηγηθεί στην παραίτηση.

Μέχρι τώρα,μόνο ο μόνος που έχει παραιτηθεί λόγω του πολέμου στο Λίβανο είναι ο τέως διοικητής του Γενικού Επιτελείου,πτέραρχος Νταν Χαλούτζ.

Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.





Πηγή: skai.gr